måndag 3 november 2014

Ett Halloween mysterium


Som ledare för en eftermiddagsklubb vill man ibland hitta på något extra för barnen. Det fina är att det brukar oftast uppskattas väldigt mycket om man hittar på något speciellt för dem emellanåt. 

Det här året så slog vi på stort och planerade ett avancerat program för barnen och det var många gånger som vi undrade om vi inte hade tagit vatten över huvudet. Programmet innehöll teater, utmaningar, gåtor och roliga uppdrag. Hela skådespelet tog ungefär 2,5h och man var minsann utmattad efteråt men barnens glada och nöjda miner gjorde så att allt var värt det.

Det hela handlade om Grevinnan Blåst af Kuling (spelades av mig själv) som hade rymt från fängelset, falskt anklagad för rån och nu behövde hon hjälp för att bevisa hennes oskuld. Beviset på hennes oskuld fanns i ett låst rum och det behövdes fem specialnycklar för att komma in dit plus den nyckel som hon redan hade. Nycklarna hade mystiskt försvunnit i slottet och grevinnan misstänkte att slottets invånare hade hittat dessa nycklar. Grevinnan frågade barnen om de möjligtvis kunde hjälpa henne att få tillbaka nycklarna eftersom hon själv inte vågade gå omkring i slottet ifall om polisen skulle råka komma på besök för att försöka fånga in henne igen. Barnen skulle givetvis bli rikligt belönade i gentjänst.

För att få tag på nycklarna måste barnen besöka slottets invånare. Alla hade uppdrag åt barnen där de fick antingen en ledtråd till vart de skulle härnäst eller en nyckel till det låsta rummet. Vissa av de här karaktärerna spelades av mig och min vän som var så pass snäll och ställde upp helt gratis på det här. De andra karaktärerna fanns det bara bilder på samt utmaningar. Min arbetskollega föreställde grevinnans betjänt och följde med barnen så att de inte skulle hamna på villovägar och för att se till att barnen hölls i schack. Hon hade verkligen en utmanande uppgift - att se till att hålla dem i ordning! Häxan Gudrun - spelades av mig själv

.....

Uppdrag: Rita rysliga och skrämmande teckningar så att hennes rum ser mindre prinsessaktigt ut.

                                                                                                                          
 Mumien

Suck och stön, mina ömma ben.
Under min slummer har världen ändrats,
hieroglyfer är ett minne blott och ett nytt alfabet
har vi fått.

Uppdrag: Hjälp mumien med alfabetet!
Varulven - Här hade vi en varulvsmask till vårt förfogande så vi hade stoppat uppnågra kuddar i kläder och sen lagt på masken.

Hjälp, jag har fastnat som i trans.
Hjälp mig ut ur detta trams.
Skriv en vers som mig hjälper,
innan jag stjälper.
En trollformel kunde det vara,
som får mitt rätta jag att uppenbara.

Uppdrag: Barnen måste komma på en trollformel som ska förvandla varulven till en människa igen.


Frankensteins Monster
Om ni hjälper mig med mitt pussel får ni nästa ledtråd i ert uppdrag!
                                                                  
Uppdrag: Barnen måste lägga ett pussel som skulle ge dem en ledtråd till vart de skulle härnäst.


 DrakenVem är det som kommer i min väg? Jag har god lust att låsa in er och kasta bort nyckeln, men jag låter bli om ni kan lösa mitt problem!

Uppdrag: Förena samma färgs bollar. Alla rutor ska användas MEN endast en gång. Inga linjer får korsa varandra.

Trollet Brutus - en vän fick komma och klä ut sig som trollet
Han ligger och sover i biblioteket, var försiktiga när ni försöker ta kuvertet från honom så ni inte väcker honom! Om ni väcker honom får ni börja om från början.

Uppdrag: Barnen måste stjäla kuvertet som Brutus har i sin hand. Om de råkade väcka honom så jagade trollet ut dem (min vän råkade faktiskt somna medans han väntade på att de skulle dyka upp).                                                

Fladdermusen Maximus
Han lever i totalt mörker så var försiktiga när ni letar efter ledtrådar på golvet!

Uppdrag: I totalt mörker fick de leta efter lappar på golvet för att sen pussla ihop dem som bildade ordet bibliotek. Nästa anhalt var därmed biblioteket.

Trollkarlen ? - en vän klädde ut sig som den vimsiga trollkarlen

Han har lärt sig så många språk att han numera blandar ihop dem så att man inte längre kan förstå vad han säger. Han har dessutom blivit väldigt glömsk på sista tiden...

Uppdrag: Med hjälp av att spela hänga gubben fick de svar på var deras ledtråd fanns, i en bok inne i trollkarlens bibliotek. Det visade sig att trollkarlen hade nyckeln runt sin hals men det hade han förstås glömt bort.
 Spöket

Stop! Här kommer ni och stör och min spökliga vistelse förstör. Men innan ni börjar gråta, ska ni svara på min gåta!

Till slut hade de alla fem nycklar insamlade och kunde gå tillbaka till grevinnan som väntade på dem. Grevinnan öppnade det hemliga rummet men fick en otrevlig överraskning då hon väl kom in där. Det visade sig att grevinnan var skyldig för rånet men att hennes kumpan, som hade varit häxan Gudrun, hade dubbellurat henne och tagit pengarna genom att använda magi för att komma in i det hemliga rummet. Eftersom Gudrun var en lekfull liten häxa så hade hon sett till att grevinnan fick gå igenom mycket för att ens komma in i rummet. Som tröst hade häxan lämnat vindruvor, saft och godis åt de barn som hade hjälpt grevinnan med uppdraget.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar